راههای کاهش مصرف سوخت در خودرو
با توجه به سهمیه بندی بنزین و همچنین قطع سهمیه بنزین بعضی خودروها که غالب آنها را خودروهایی با حجم موتور بالا در بر می گیرد، توجه به راهکارهایی برای صرفه جویی در مصرف سوخت بسیار ضروری به نظر میرسد.در این پست قصد دارم راهکارهایی ساده و در عین حال اساسی را که از منابع مختلف گردآوری کرده ام ، قرار دهم .شما هم بعد از خواندن این نکات ،چه رانندگی میکنید چه رانندگی نمی کنید ،این راهکارها را به خاطر بسپارید و هم خود آنها را بکار بگیرید و هم برای دیگران بازگو کنید تا آنها هم به نوبه خود سهمی هر چند در حد چند قطره در صرفه جویی بنزین داشته باشند.فراموش نکنید به کار بستن حداقل یک یا دو مورد از این نکات می تواند تاثیر بسزایی در کاهش مصرف بنزین و به طور کلی سوخت داشته باشد.پس حتماً تا آنجا که می توانید خودتان و دیگر کسانی را که میشناسید رانندگی میکنند در به کار بستن این راهکارها تشویق نمایید.
راههای کاهش مصرف سوخت در خودرو
- گرم کردن ماشین در صورتیکه هوای بیرون برای خودتان سرد نیست لزومی ندارد پس از روشن نمودن میتوانید حرکت کنید.
- استفاده از دنده مناسب
یکی از راه های کاهش مصرف سوخت استفاده از سبک ترین دنده ممکن است بدون اینکه فشاری به موتور وارد شود.
به عنوان مثال، با بررسی هایی که در یک اتومبیل به عمل آمد مشخص شد اگر با دنده ۳ با سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت حرکت کنیم مصرف سوخت ۲۵ درصد بیشتر از زمانی است که با دنده ۵ حرکت کنیم. این تحقیق روی چند نمونه از خودرو ها با موتور های گوناگون انجام شد. - عوض کردن دنده ها در سرعت مناسب خیلی مهمه .سعی کنید دنده را در وضعیتی عوض کنید که خودرو هیچ تکانی نخورد معمولا دفترچه راهنمای خودرو ها سرعت مناسب برای عوض کردن دنده ها را مینویسند.
- نرم رانندگی کنیم
با استفاده ملایم از گاز و خودداری از ترمز های شدید نه تنها مصرف سوخت کاهش می یابد بلکه لاستیک های گران قیمت اتومبیل نیز سالم می ماند و خود اتومبیل هم دیرتر فرسوده می شود. حرکت اتومبیل را در ترافیک سنگین پیش بینی کنید تا از شتاب گرفتن و ترمز گرفتن ناگهانی جلوگیری شود.
آزمایش هایی که در این زمینه انجام گرفته نشان داده با رانندگی صحیح می توان تا ۳۰ درصد راندمان مصرف اتومبیل را افزایش داد. این مساله به خصوص در تردد های درون شهری حائز اهمیت است. - . بهترین راه کاهش مصرف سوخت حرکت کم شتاب است. تخت گاز نکنید و اجازه بدهید سرعت ماشین به آرامی زیاد شود
- سعی کنید با سرعت ثابت حرکت کنید و خیلی سرعت ماشین را کم و زیاد نکنید.
- سرعت خودرو را حداکثر تا حدود ۸۰ یا ۹۰ نگهدارید زیرا بیش از آن نیروی هوا مصرف بنزین را زیاد خواهد کرد.
- دور موتور را نه زیاد بالا ببرید و نه زیاد پایین نگه دارید معمولا برای خودروهای ایرانی دور موتور ۲ الی ۴ هزار بهترین حالت است معمولا دور موتور ۳ هزار بهترین حالت است.
- در سرپایینی ها هرگز دنده را خلاص نکنید در حالت خلاص موتور برای روشن ماندن بنزین می سوزاند اگر ماشین در دنده باشد چون موتور توسط گیربکس حرکت میکند مصرف سوخت نخواهید داشت پس در سرپاینی ها موتور را در دنده ای مناسب بگذارید (دنده ۳ یا ۴) واصلا گاز را فشار ندهید. در سر بالایی ها هم سعی کنید دور موتور مناسب باشد دورموتور کم در سربالایی(زیر ۳ هزار) مصرف سوخت را زیاد میکند
- موتور خودرو را خاموش کنید
اگر اتومبیل را در زمان های توقف کوتاه مدت خاموش کنید مصرف سوخت شما افزایش می یابد تا انرژی تخلیه شده از باتری ها را برای راه اندازی دوباره موتور جبران کند؛ ولی اگر بیش از ۳-۲ دقیقه توقف دارید با خاموش کردن موتور بنزین کمتری مصرف می کنید. نکته دیگر در این که هنگام توقف و زمانی که موتور اتومبیل در جا کار می کند دور موتور پایین است و فشار پمپ روغن فشار بهینه نیست، بنابراین روشن نگه داشتن موتور اتومبیل در دور درجا در دراز مدت سبب فرسودگی موتور خودرو می شود. بسیاری از تعمیر کاران خودرو برای تبلیغ کالای خود می گویند اگر از فلان روغن ترمز استفاده کنید دیگر نیازی به رعایت این نکات نیست، اما باید گفت استهلاک موتور در چنین مواردی ربطی به روغن موتور و نوع آن ندارد. - خاموش و روشن کردن ماشین پشت چراغ قرمز لزومی ندارد. سعی کنید مسیری را بروید که کمتر چراغ قرمز یا توقفگاه داشته باشد اگر مسیر طولانی هم بشود بهتر است از اینکه پشت حتی یک چراع قرمز بمانید.
- سبک حرکت کنید!
با دقت به اتومبیل خود هنگام سفر نگاه کنید. معمولا همه وسایل اضافه زیادی در اتومبیل داریم که همیشه با خود این طرف و آن طرف می بریم و احتیاجی هم به آنها نداریم. توجه داشته باشید بار اضافه نه تنها سبب افزایش مصرف سوخت شده بلکه باعث وارد شدن فشار به گیربکس سیستم تعلیق و غیره هم می شود. در صورت امکان از باربند استفاده نکنید. استفاده از باربند در جاده سبب افزایش مصرف سوخت به میزان قابل توجهی می شود. - از اوضاع تایرها باخبرید؟
طبق تحقیقات انجام شده باد لاستیک های بیش از ۵۰ درصد اتومبیل هایی که در جاده ها رفت و آمد می کنند، کمتر از حد استاندارد است. این وضعیت علاوه بر اینکه سبب خوردگی سریع تر لاستیک ها می شود باعث افزایش مصرف سوخت هم می شود. باد لاستیک های باید هر دو هفته چک شود.
لاستیک های صاف هم باعث افزایش مصرف سوخت می شوند. لاستیک هایی ساخته شده اند تا مصرف سوخت را کاهش دهند؛ بنابراین اگر در جاده رفت و آمد می کنید این لاستیک نیز انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. چون در طول عمر لاستیک در حدود ۴۰ درصد قیمت لاستیک را در سوخت صرفه جویی کرده اید. - پنجره ها را ببندید
زمانی که در جاده با سرعت های بالا رانندگی می کنید اگر شیشه اتومبیل پایین باشد مصرف سوخت شما بسیار افزایش می یابد. در این وضعیت با بالا دادن شیشه و استفاده از سیستم ایرکاندیشن (تهویه) مصرف سوخت کمتری خواهید داشت. البته کولر اتومبیل شما باعث افزایش مصرف سوخت می شود و بهتر است در سر بالایی های طولانی آن را خاموش کنید. - اندازه اتومبیل و راندمان آن
اگر به دنبال خرید یک اتومبیل اقتصادی هستی،د اتومبیل های کوچک با مصرف سوخت پایین انتخاب خوبی هستند؛ ضمن اینکه آلودگی کمتر هم تولید می کنند. اگر افراد از اتومبیل های کوچک مناسب با نیاز خود به جای اتومبیل های بزرگ استفاده کنند تا ۴۵ درصد مصرف سوخت کمتری خواهند داشت. اتومبیل هایی که از موتور دیزل پیشرفته، موتورهای با سوخت LPG و CNG (گاز طبیعی) استفاده می کنند کمتر از اتومبیل هایی که بنزین مصرف می کنند تولید Co2 دارند. این روزها اتومبیل هایی وارد بازار شده اند که یک اتومبیل درون سوز (مثلا بنزینی) و یک موتور الکتریکی دارند و تعدادی باتری که راندمان به مراتب بهتری از اتومبیل های قبلی دارند و Co2 کمتر تولید می کنند. (خودروهای هیبریدی)
در این اتومبیل ها زمانی که ترمز می کنید انرژی که صرف کم کردن سرعت اتومبیل می شود، برقی خواهد بود؛ البته شما می توانید در منزل هم اتومبیل خود را از برق شهری شارژ کنید. - فیلتر هوا را به موقع تعویض کنید
یکی از شایع ترین علل افزایش مصرف سوخت کثیفی فیلتر هوا است؛ چون سبب کاهش هوای ورودی به موتور اتومبیل شده و احتراق ناقص خواهید داشت. بنابراین، با اینکه شما سوخت مصرف می کنید اما موتور اتومبیل نیروی کمتری تولید می کند و به ناچار باید بیشتر روی پدال گاز فشار دهید. اگر در جاده های پرگرد و غبار رانندگی می کنید، فواصل تعویض فیلتر هوا را کاهش دهید. - همچنین مطمئن شوید شمع های موتور اتومبیل شما در وضعیت خوبی قرار دارند. شمع ها و وایر های آنها را زمانی که به وسیله کارخانه سازنده مشخص شده تعویض کنید تا احتراق در موتور اتومبیل در بهترین شرایط انجام شود و مصرف سوخت خود را پایین نگه دارید. از سوی دیگر، تعویض روغن موتور در فواصل تعیین شده باعث افزایش راندمان موتور و کاهش مصرف سوخت آن می شود.
- اتومبیل ها دارای اگزوز با سایز مشخص هستند. استفاده از اگزوز غیر استاندارد که یا بزرگ تر یا کوچک تر از سایز استاندارد هستند باعث کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت آن می شود.
یک تفکر اشتباه در مورد اندازه اگزوز وجود دارد عده ای فکر می کنند هر چه اگزوز اتومبیل بزرگ تر باشد، راندمان آن بیشتر می شود، ولی در عمل این گونه نیست و یک نقطه بهینه برای راندمان آن وجود دارد که معمولا همان اگزوز استاندارد اتومبیل است. - چگونه و چه زمانی بنزین بزنیم؟
– سعی کنید فقط صبح زود که حرارت زمین درپایینترین حد قرار دارد بنزین بزنید. به خاطر داشته باشید که در تمام پمپبنزینهامخزن سوخت در زیر زمین قرار دارد. هرچه زمین سردتر باشد، بنزین غلیظتر و متراکمتر است. وقتی هوا گرم میشود، بنزین منبسط میگردد. بنابراین، خرید بنزین در بعد ازظهر و حتّی شب که هنوز هوا کاملاً سرد نشده و بر بنزین اثر نگذاشته، سبب میشود که یک لیتر شما واقعاً یک لیتر نباشد. در صنعت نفت، گرانش معین و حرارت بنزین، گازوئیل و سوخت هواپیما، اتانول و سایر محصولات نفتی نقشی مهم ایفا میکند. هرچقدر که درجه حرارت افزایش یابد منفعت زیادی نصیب این صنعت میکند. امّا جایگاههای سوخت دارای دستگاه جبران حرارت در پمپهایشان نیستند.
– وقتی مشغول بنزین زدن هستید، دستگیره را تا آخر فشار ندهید. در حالت کُند میزان تبخیر را که در اثر پمپ شدن بنزین حاصل میشود به حداقل میرسانید. همه شیلنگها دارای محل بازگشت بخار هستند. اگر سریع بنزین بزنید، مایع دیگری که وارد مخزن بنزین شما شده بخار میشود. این بخار مکیده شده وارد مخزن زیرزمینی میشود به طوری که وقتی شما بنزین میزنید، در واقع به آن میزان که دستگاه نشان میدهد بنزین نزدهاید.
بعضی نمایندگی ها میتوانند ماشین شما را برای کم شدن مصرف تنظیم کنند. ضمنا یکسری ازخودروهای ایرانی به حالت طراحی قدیمی موتور اصولا پر مصرفند .سعی کنید از خرید این خودروها دوری کنید مگر اینکه بخواهید گازسوزشان کنید که آنهم مشکلات خاص خودش راخواهد داشت. از خودروهای پرمصرف بازار ایران میتوان به این خودروها اشاره کرد: سمند، پارس، ۴۰۵ ، آردی، آوانته ، پروتن ، گل- از کم مصرفها هم پراید، ماتیز، ام وی ام ، ۲۰۶ ، ریو ، مزدا ۳۲۳ نسبتا خوبند.
مرسی خیلی مفید بود